ALAKULÁSUNK TÖRTÉNETE

Szokták mondani véletlenek nincsenek, pedig mi tudjuk, hogy vannak, hisz véletlenek műve az egyesületünk is.
2012. tavaszán ásatás vette kezdetét amelyet Gasparik Mihály, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa vezetett.
2015. tavaszán és őszén geofizikai méréseket végeztünk a helyszínen, önkéntesként. Lelkesedésünk a tetőfokára hágott, ahogy meglettek a vizsgálati eredmények, hisz valami volt a talajban. Már mammutot, és még több mammutot láttunk lelki szemeink előtt. Depókat, házhelyeket, sok - sok leletet képzeltünk el.

2016. nyarára ásatást szerveztünk.
Mielőtt a tényleges ásatás megkezdődött volna, voltunk még egyet mérni a helyszínen. Egy csomó új pont rajzolódott ki, szép ívesen, hasonlóan, mint az előző mérésnél. Tiszta izgatotság vett rajtunk erőt. Tuti, valami kincs.... tábor, mammut van alattunk. Jött az elemzés, telefon a vízműnek, mivel a területen van egy víztározó, hogy jó lenne, ha elmondanák merre megy a csőrendszer. S jött az igazság pillanata, amire mi építettük az egész ásatás kuriózumát, hogy valami nagy dolog van a föld alatt, lerakat, depó, lakóhely, az egy cső, egy vízvezeték cső. Tény, hogy nagy, egész nagy. Mivel rengeteg felszíni leletet találtunk a mérések és a terepi szemle során, s lelkesedésünk is kitartott, az ásatást nem mondtuk le, s milyen jól tettük.

Volt köztünk szakember és teljesen kezdő a témában, akiket a lelkesedés hajtott.
Nyáron mammutra vadásztunk, a végén mammutot mi nem találtunk, de valami igen különlegeset rejtett helyette a föld. Az ásatás persze nem volt zökkenőmentes, olykor jöttek akadályok, miközben egyre jobban beleláttunk a régészek munkájába.
Azt tapasztaltuk, hogy az a kor, amit mi kutattunk igen mostohagyerek, a paleolit kutatás nincs kellően fejlesztve, támogatva itthon. Valahol megrekedt, nem fejlődött ahogy minden más.
Ezen kívül azt is tapasztaltuk, hogy több eszközre, anyagi támogatásra lenne szükség alapvetően a régészet számára. Több önkéntesre, akik segítik a feltárási munkákat.
A nyári ásatás után felvetődött az egyesület ötlete. Mire szeptemberben újra összejött csapatunk egy újabb ásatásra Feldebrőn, már megvolt minden ami egy alakuló közgyűléshez kell.
2016. szeptember 9. tartottuk az alakulóülést, akkor még nem s
ejtettük, hogy nem fog zökkenőmentesen menni az egyesület bejegyzése.

 Csapatunk az egyesület előtt. Katt ide!